– Tuloksia lannoituskokeista

Tuloksia Yaran lannoituskokeista eri vuosilta

Uudet kevätrapsilajikkeet hyödyntämät annetut ravinteet tehokkaasti. Kokeissa niiden satotaso on noussut yli 200 typpikilon lannoitustasoilla. Kylvölannoitteen valintaa tulee kiinnittää huomiota, jotta kasvusto saa riittävästi fosforia sekä kaliumia kehittyäkseen vahvaksi ja terveeksi. Öljykasvit tarvitsevat myös rikkiä enemmän kuin viljat, jokaista 5 typpikiloa kohden pitää antaa 1 kilo rikkiä.

Lähde: Yara Kotkaniemi 2013/ Kasvuohjelma 

Kevätrapsin lannoituksen lisääminen parantaa satoa. Kasvukausien vaihteluun voi varautua tekemällä jaetun lannoituksen. Kylvölannoite valitaan siten, että fosforia ja kaliumia tulee lohkon tarpeen mukaan. Typestä kannattaa antaa 2/3 keväällä, jotta taimet kehittyvät vahvoiksi. Tämän koetuloksen mukaan lisälannoitus kannattaa tehdä varrenkasvun alussa (21-23), jotta sato nousee.

Lähde: Yara Kotkaniemi 2013/ Boreal

Lehtilannoituksella voi antaa öljykasveille hivenravinteita kasvun ja kukinnan edistämiseksi sekä rikkiä typen hyötysuhteen parantamiseksi. Öljykasveille tärkeät hivenravinteet ovat boori, mangaani ja molybdeeni. Tässä kokeessa hivenlannoite paransi satoa 200 kg/ha ja siihen lisätty rikkilannoite vielä 160 kg/ha. Käytetyt lehtilannoitteet voi yhdistää tuholaistorjuntaan.

Lähde: Yara Kotkaniemi 2013

Boorilannoituksella lisää satoa 

Kevätrapsin lannoitus kannattaa jakaa suurimmilla käyttömäärillä. Tässä kokeessa toiseen lannoitukseen käytettiin nopeavaikutteista YaraLiva Nitrabor tuotetta, siinä kasvusto sai 40 kg nitraattityppeä, 120 g booria sekä kalsiumia varrenkasvuvaiheessa tehostamaan kukintaa. Näin jaetulla lannoituksella sato oli 490 kg/ha parempi kuin tavanomainen 120 kg N kylvössä, samalla taloudellinen tulos parani merkittävästi. 

Lähde: Yara Kotkaniemi 2017