5.7 Yleisimmät virheet

JOS VILJELY EI ONNISTU- YLEISIMMÄT VIRHEET RUKIIN VILJELYSSÄ

Jos syyskylvö tehdään liian aikaisin, kahukärpästuhot ovat vaarana. Lisäksi rehevä kasvusto voi kärsiä talvituhoista. Jos kylvö tehdään liian myöhään, oras jää heikoksi, kasvusto harvaksi ja sato alhaiseksi. Kylvön jälkeen tehoisaa lämpösummaa olisi tarpeen kertyä 200 -300 astetta, jotta ruis ehtisi versota riittävästi ennen talven tuloa.

Syysruis menestyy huonosti eloperäisillä mailla. Painanteet, joihin vesi kertyy ja jäätyy, ovat rukiin oraille tuhoisia. Pienillä metsien ympäröimillä lohkoilla lumi sulaa myöhään ja lumihome on vaarana. Parhaita viljelyalueita ovat viettävät, suuret peltoaukeat.

Pitkäkortinen ruis kilpailee hyvin rikkakasvien kanssa, mutta aukkopaikat rikkaruohottuvat. Rikkakasvit vievät tilaa ja ravinteita, aiheuttavat lakoa, vaikeuttavat puintia ja nostavat puintikosteutta. Rikkakasvit kannattaa torjua.

Pitkäkortinen ruis lakoutuu herkästi. Jos lakoutuminen tapahtuu ennen heilimöintiä, kukkien pölytys jää vaillinaiseksi. Lako vaikeuttaa puintia ja kosteus säilyy pitkään tiiviissä kasvustossa, sakoluku laskee herkästi. Tärkeä lajikevalinnan ja lannoituksen tavoite on saada ruis pysymään pystyssä vielä heilimöinnin aikaan. Vain hyvä pölytys takaa hyvän sadon. Puidessa kasvusto saa olla laossa, kunhan ei aivan maata myöten, jolloin uhkaa jo tähkäidäntä. Lujakortinen lajike ja korrensääteen käyttö estävät lakoutumista.