2. Miksi viljelen ruista
Noin sadan peltohehtaarin kotitilaansa Kimmo Polo on pyörittänyt vuodesta 2007 alkaen. Viljelykierrossa hänellä on mm. mallasohraa, syysvehnää ja suurimokauraa sekä öljykasveja. Usein viljelykierrossa on ollut palkokasveja sekä uutena tulokkaana sokerijuurikasta.
Vuonna 2019 Kimmo voitti rukiilla viljelykilpailun huimalla 10 600 kg hehtaarisadolla. Rukiin keskisadot ovat olleet Kimmon pelloilla yleisimmin 7–8 tn/ha välillä.
Hybridirukiin viljelyssä kaikki lähtee hyvästä perustamisesta: huolellisesta muokkauksesta, maan tasaamisesta, tarkasta kylvöstä sekä tarvittaessa jyräyksestä.
Polo viljelee maitaan tinkimättömän tavoitteellisesti ja tekee pelloillaan erilaisia kokeiluja parhaiden käytäntöjen löytämiseksi sekä etsii aktiivisesti uutta tietoa.
– Lajikkeet ja menetelmät uudistuvat kaiken aikaa. Tarjolla olevien vaihtoehtojen joukosta pitää räätälöidä parhaiten omalle tilalle sopiva malli. Populaatio- ja hybridirukiin viljely on aivan erilaista. Hybridirukiin siemenen kylvömäärä poikkeaa populaatiolajikkeista ja sen kylvö on tehtävä viikko tai pari ennen populaatiolajikkeita.
Menestyäkseen on kaiken aikaa kehitettävä myös omaa ammattitaitoaan.
– Aina kaikki tekemäni panostukset tai toimenpiteet eivät ole olleet taloudellisesti kannattavia, mutta tärkeitä opin vuoksi. Kun antaa kaikkensa ja onnistuu, se on äärimmäisen palkitsevaa. Siinä unohtuvat huonot satovuodet ja epäonnistumiset. Hyvin varttuvia kasvustoja on mahtava katsella
Haastattelussa on käytetty taustana Maatilan Pellervon lokakuun 2023 artikkelia: Ruis on säntillisen viljelijän kasvi (kirj. Marja Heikkilä).