9. Sopimustuotanto

MALLASOHRAN SOPIMUSTUOTANTO

Sopimustuotannon tavoitteena on vahvistaa ja kehittää mallasohraketjun toimintaa. Laaja-alaisesti katsottuna kotimaisen oluen ja maltaan valmistuksen edellytyksenä on kotimaisen mallasohran viljely. Mallastamot varmistavat sopimustuotannon avulla laadukkaan mallasohran saannin ja viljelijät vähentävät markkinariskiä varmistamalla ohralle ostajan jo ennen kasvukauden alkua.

Mallastamot tekevät viljelysopimuksia suoraan viljelijöiden kanssa sekä viljaliikkeiden välityksellä. Toimijat tekevät sopimuksia myös mallasohran vientiä ajatellen.

Sopimustuotannossa viljelijä sitoutuu tuottamaan sovitun määrän tiettyä lajiketta mallastamolle. Mallastamo sitoutuu ostamaan sopimusmäärän, kun sen laatu täyttää vastaanotettaessa mallasohralle sopimuksessa asetetut laatuvaatimukset.

Sopimusehdoissa voidaan sopia mm. laatuhinnoittelusta, näytteiden lähettämisestä, ohran toimittamisesta, hinnan määräytymisestä, ylivoimaisesta esteestä sekä toimitus- ja maksuajan määräytymisestä. Mallasohran sopimusehdot ovat toimijakohtaisia. Sopimustuotannon kautta sitoudutaan yhteistyöhön ja on hyvin tärkeää, että molemmat osapuolet toimivat sovittujen pelisääntöjen mukaan ja sopimusta kunnioitetaan.