9. Viljan johdannaissopimukset hintojen suojausvälineenä

Maailman viljamarkkinat ovat mm. tasaisesti kasvavan kysynnän ja voimakkaiden sääilmiöiden johdosta muuttuneet yhä herkemmäksi tarjonnan vaihtelulle. Markkinoiden vapautumisen myötä kaupankäynti erityisesti Pariisin hyödykepörssissä on viimeisen vuosikymmenen aikana lisääntynyt merkittävästi ja vahvistanut myös johdannaisten roolia viljan ja öljykasvien hintasuojauksissa.

Johdannaiskaupan instrumentteja ovat mm. futuurit, optiot ja spreadit. Pariisissa toimivassa NYSE Euronextissä (entiseltä nimeltään MATIF) kauppaa käydään pääasiassa futuureilla. Chicagossa käytetään enemmän myös optiosopimuksia sekä spread-sopimuksia. Spread tarkoittaa eri kuukausien futuurien välistä hintaeroa. Esimerkiksi Chicagon maissin maaliskuun 2019 futuuri−toukokuun 2019 futuuri.

Maailman johtava maataloustuotteita noteeraava hyödykepörssi on Chicagossa toimiva CME (www.cmegroup.com), joka aloitti viljan johdannaiskaupan jo 1800-luvun puolivälissä. Pohjois-Amerikan markkinoilla pörssihintoja käytetään yleisesti viljakauppasopimusten perustana. Pörsseissä tapahtuva hintariskeiltä suojautuminen johdannaissopimuksilla on siellä olennainen osa viljaketjun normaalia toimintaa.

Euroopassa noteerattavien maataloushyödykkeiden valikoima ja käyttö on vuosien saatossa lisääntynyt. Pariisissa toimivan NYSE Euronext:in (entiseltä nimeltään MATIF) myllyvehnän ja rapsin johdannaiskaupankäynti on jo riittävän laajaa, että se antaa luotettavaa hinnanmääritystä suojaustoimintaan.