Laatukriteerit

Tärkein rypsi- ja rapsisadon laatutekijä on öljypitoisuus. Muita öljykasvisadon laatukriteereitä ovat kosteus-, valkuais-, rikka- ja lehtivihreäpitoisuus. Huolellinen kuivaus alle 9 % kosteuteen auttaa varmistamaan hyvää laatua. Rikkakasvien siemenet rypsi- ja rapsisadon seassa heikentävät sen laatua ja rikkakasvien torjunta kannattaa tehdä huolella.

Saat tarkempaa tietoa öljynpuristamoiden vastaanottovaatimuksista sekä laatuhinnoittelusta toimijoilta ja ne käyvät ilmi myös sopimusehdoista. 

Yleinen kauppakelpoisuusvaatimus

Yleisenä kauppakelpoisuusvaatimuksena on, että siemenerän seassa ei saa olla rypsille/rapsille vieraita ominaisuuksia, aineita, vieraita hajuja tai makuja. Siemenessä ei myöskään saa olla lainkaan sinapin- tai kuminansiemeniä tai kuminasta johtuvaa hajua. Viljelijän on pystyttävä pyydettäessä todistamaan, että kasvinsuojeluaineita on käytetty ohjeiden ja lainsäädännön mukaisesti.

Kylvösiemen pitää olla tavanomaista lajiketta, öljyn erukahappopitoisuus alle 1 % ja glukosinolaattipitoisuus saa olla korkeintaan 18 µmol/g. Ehdot täyttyvät, kun käytetään sertifioitua kylvösiementä ja Suomessa yleisesti viljelyssä olevia lajikkeita. 

Yleiset laatutavoitteet

  • Kosteus, tavoite 9,0 %
  • Öljypitoisuustavoite yli 40 %
  • Rikkapitoisuustavoite alle 3 %
  • Lehtivihreäpitoisuustavoite alle 30 mg/kg
    Rypsisato