5.3.1 Biostimulantit

Biostimulanttikäsittelyt syksyllä

Biostimulanttikäsittelyt syksyllä

Valmisteen, jossa on 100 % ascophyllum nodosum merileväuutetta, käytöstä on hyviä kokemuksia syyskäsittelystä annoksella 2 l/ha. Paras vaikutus saadaan, kun ruis on hyvässä kasvussa ja kasvulehtiä on jo useampia. Ruiskutus voidaan myös yhdistää lumihomeruiskutukseen, mutta tällöin ruiskutus ei saa olla liian myöhäinen. Merilevävalmiste vaikuttaa positiivisesti juuriston kasvuun ja ravinteiden ottoon. Seuraavana keväänä ruiskutuksesta on havaittu parempi talvehtiminen ja pensominen ja sitä kautta parantunut satotaso. Lehtilannoitus kannattaa yhdistää merileväkäsittelyyn.

Biostimulanttikäsittelyt keväällä

 Kun 100 % merileväuutetta sisältävä valmiste on ruiskutettu kahteen kertaan annoksella 2 l/ha, on saatu voimakkain vaikutus sadonmuodostukseen. Tähkät ovat tasalaatuisempia ja pieniä sekä abortoituneita tähkiä on havaittu olevan vähemmän. Tämä käsittely auttaa palautumaan talvesta ja selviytymään paremmin kevään olosuhteista, jotka voivat olla haastavia yöpakkasien ja kuivuuden takia. Ensimmäinen ruiskutus tehdään rikkatorjunnan aikaan rukiin pensoessa ja viimeistään korrenkasvun alussa sekä toinen ruiskutus lippulehti-tähkälletulovaiheessa. Lehtilannoitus kannattaa yhdistää merileväkäsittelyyn.

Tämän lisäksi voidaan tehdä käsittely valmisteella, joka lisää typen tuotantoa kasvisolukossa metylobakteerin toiminnan kautta. Valmiste ruiskutetaan aamulla lehdille pensomisen aikana. Laskennallisesti kasvi voi saada typpeä noin 30 kiloa hehtaaria kohden yhden kasvukauden aikana

Kuva 8. Ruis ja sen juuristo, jota ei ole käsitelty merileväuutteella.

Kuva 9. Ruis ja sen juuristo, jotka on käsitelty 100 % merileväuutetta sisältävällä valmisteella kahteen kertaan keväällä ja alkukesästä. Juuristomassaa on enemmän kuin käsittelemättömässä rukiissa.